Trädgården

Trädgården upplever många som mycket lummig. Detta är det första kvarteret i Rörsjöstaden som inte har gårdshus. Utbyggnaden gjorde ju halt under första världskriget just vid Andréegatan! Vår förening blev faktiskt föremål för en akademisk avhandling år 2018. (Malmö Universitet, Fakulteten för Kultur och Samhälle, institutionen för urbana studier). Så nu har vi betyg också på vår trädgård!

I kvarteret Thora (vårt) finns flera självständiga bostads/bostadsrättföreningar och någon kvarvarande privat hyresvärd. Varje fastighet har sin gård. Tillsammans ger de nästan ett intryck av park. Särskilt som flera har låtit något träd växa till sig och ge den volym som annars är lite unik för trädgårdar. Bf Lillgården har varit med några gånger under det nationella evenemanget "Öppna trädgårdar - Tusen trädgårdar".

Tanken med vår trädgård är att ha flera mindre rum. Det blir en spännande vandring runt på vår lilla tomt som ändå innehåller så mycket. En grundton är att vi har mycket med angenäma dofter. Jasmin, syrén, doftpion, gammaldags rosor med doft (och helst också härdiga mot rosrost). Trädgården ska vara en plats där man både kan få lite vila, lugn och ro men också en plats där man kan umgås. Det underlättas genom att vi har dessa "olika rum" och trädgårdsmöbler som kan flyttas efter behov och aktivitet.

Alla, som bara har sett tegelväggarna mot gatan, har blivit glatt överraskade av vad som döljer sig innanför porten.

Trädgården är kanske som allra vackrast under april - juni när vårblommorna kör igång och träd och buskar lövas. I och med att växligheten är så varierad så har vi också många olika sorters fåglar. Mest uppskattad är kanske koltrasten. Det har lyckats oss att fånga till och med en koltrasthona i bad. Se och hör på filen nedan! Men hanarnas sång under maj och framåt är kanske den sång som vi njuter mest. Under sensommaren kan vi lyssna till tornseglarna som leker och stärker sin flygförmåga. 

Hösten med hortensior och skörd av lite äpplen (Aroma) har sin njutning. Föreningen har medgett att odlingslådor får finnas i trädgården. Desss sköts, underhålls och skördas av respektive lägenhet. För närvarande är det inte mindra än fem av elva lägenheter som har satsat på detta.

Under vintern kan gården kanske kännas lite mörk eftersom solen knappt kommer över hustaken. En granngård hade under några år installerat massor med julbelysning så att det nästan liknade Tivoli. Men numera är det mer diskret över hela kvarteret med slingor i buskar och på balkonger så helt mörkt blir det ju inte! Vår egen fasadbelysning och egna julbelysning gör att också vår gård blir lite ljusare.