Rörsjöstaden

Rörsjöstaden planerades i slutet av 1800-talet. De äldsta husen finns närmast Amiralsgatan och inte minst Pauli kyrkogata. Just vid Andréegatan blev det halt i samband med 1:a världskriget. Men på 1920-talet och framåt fylldes kvarteren på fram mot Värnhemstorget.

Tiden står inte stilla. MKB har byggt ett helt nytt hus där en gång Dahlgrenska palatset fanns. (kvarteret Sofia) Huset blev inflyttningsklart vintern 2018/19. Huset blev rikskänt för sin fasad av coronstål. Många döpte huset till "Rosthuset". På huset finns uppsatt information med foton från förr. MKB ger information på sin hemsida https://www.mkbfastighet.se/kund/bostadsomraden/norr/rorsjostaden/

 

Rörsjöstaden är området mellan Drottninggatan och Föreningsgatan från Amiralsgatan till Värnhemstorget. Ibland utsträcker mäklare området - likt Österlen - till några ytterligare kvarter... Kungsgatan är huvudstråket. Mitt i ligger S:t Pauli kyrka med sin koppargröna kupol och speciella utformning som sexhörning. Innan kyrkan byggdes fanns en anläggning i Kungsgatan för cykelsport. (En minnesskylt om det finns i hörnet Löjnantsgatan - Kungsgatan) Området är nu hårt trafikreglerat och hela Kungsgatan är definierad som gårdsgata. En bidragande anledning var den prostitutionstrafik som förekom under 1960-talet. Alltefter detta har området blivit alltmer populärt eftersom många uppskattar de äldre husen, de centrala läget och Kungsgatans lummighet.

Området började bebyggas omkring 1890 och de sista husen kom till på 1940-talet. I princip började kvarteren kring Amiralsgatan och S:t Pauli kyrkogatan först. De sista kvarteren som bebyggdes ligger närmare Värnhemstorget. Kvarteren har kvinnonamn från A och framåt. Staden var så konsekvent med detta att det finns ett kvarter ”Davida”. Den som går en promenad ser också att en hel del småbutiker har gjorts om till lägenheter. På Andréegatan fanns förr till exempel mjölkbutik och brödbutik. På vår hemsida har vi ett litet bildgalleri med foton från förr. Vi har köpt rätten att publicera dessa från Malmö stadsarkiv.

Om man tittar på en karta över området så kan man se att de äldsta kvarteren har "tätast byggstruktur". Det finns gårdshus och många hus har vinklar in mot mitten av kvarteren. Det gör att en del gårdar uppfattas som rätt mörka. Här skiljer sig kvarteret Thora åt från resten av kvarteren i Rörsjöstaden. Vårt kvarter är mycket öppnare.